Een stukje geschiedenis van de Raad voor de rechtshandhaving
De Raad voor de rechtshandhaving (de Raad) is een rechtspersoonlijkheid bezittend inter-landelijk orgaan van Curaçao, Sint Maarten en Nederland (voor zover het betreft de BES-eilanden).
De basis voor de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving is gelegd in de Slotverklaring van 2 november 2006 van het bestuurlijk overleg over de toekomstige staatkundige positie van Curaçao en Sint Maarten. Hierin is onder andere afgesproken dat bij of krachtens ‘consensusrijkswet’ een Raad voor de rechtshandhaving zal worden ingesteld die de kwaliteit bewaakt van alle onderdelen van de justitiële keten (met uitzondering van het Hof) en de justitiële samenwerking tussen Curaçao, Sint Maarten en Nederland.
Hoewel het hier om een autonome bevoegdheid van de afzonderlijke landen gaat, waren er, volgens de landen, redenen genoeg voor een gestructureerde samenwerking bij de (gezamenlijke) uitvoering van deze inspectietaak. De vorming van twee nieuwe landen in het Koninkrijk (Curaçao en Sint Maarten) die elk moeten voorzien in inspecties op het justitiële vlak, alsmede de ten opzichte van het Europese rijksdeel (Nederland) geïsoleerde ligging van de ‘BES-eilanden’ (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) vormden aanleiding voor een gemeenschappelijk orgaan dat met de inspectie binnen de twee nieuwe landen en de ‘BES-eilanden’ zal zijn belast. Vanuit deze gedachte is in de Slotverklaring aldus overeengekomen te voorzien in een interlandelijk inspectieorgaan.
De Raad is belast met de algemene inspectie van de organisaties van de justitiële keten – met uitzondering van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie – in Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De Raad kijkt daarbij naar de effectiviteit, de kwaliteit van de taakuitoefening en het beheer. Daarnaast is de Raad belast met de algemene inspectie van de kwaliteit en effectiviteit van de justitiële samenwerking tussen de landen.
Conform afspraken in de Slotverklaring is ervoor gekozen de onderlinge regeling van de inspectie van de kwaliteit van de rechtshandhavingketen, op grond van artikel 38, tweede lid, van het Statuut, neer te leggen in een consensusrijkswet. Het ‘wetsvoorstel’ is voorbereid in de Projectgroep Rechtspleging, Rechtshandhaving en Constitutionele Zaken en later door de Politieke Stuurgroep goedgekeurd.
De Raad is ingesteld bij Rijkswet van 7 juli 2010: de Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving. De Rijkswet Raad voor de rechtshandhaving is per 1 september 2010 gepubliceerd.
There are no posts do display right now.
RAAD VOOR DE RECHTSHANDHAVING